Τώρα είναι 16 Αύγ 2018

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC+02:00
Δημιουργία νέου θέματος  Απάντηση στο θέμα  [ 10 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Ιουν 2012 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 18 Νοέμ 2009
Δημοσιεύσεις: 1169
Moto: Husqy 250 TE
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης, ο Gary ένας πίσω αμυντικός σε ένα μικρό κολέγιο, έπαθε κράμπα και αναγκάστηκε την υπόλοιπη ημέρα να παρακολουθεί τον αγώνα από τον πάγκο. Μετά την προπόνηση, ο προπονητής του είπε να πάει στο δωμάτιό του και να πιει άφθονο νερό ώστε να είναι έτοιμος για το παιχνίδι την επόμενη μέρα.
Ο Gary ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή του, ήπιε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του γεύματός του και συνέχισε να πίνει όση ώρα μελετούσε κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Όταν, κατά τις 11 μ.μ., τον είδε ο συγκάτοικός του ο Gary ήταν εμφανώς αποπροσανατολισμένος και ξαφνικά κατέρρευσε. Ο συγκάτοικός του κάλεσε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.
Όταν ο Gary έφτασε στο τοπικό κέντρο βοηθειών, αιματολογικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η συγκέντρωση νατρίου (Να) στο αίμα του ήταν 118mEq/L, μία τιμή αρκετά πιο κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα (136-142mEq). Έγχυση ενός διαλύματος συμπυκνωμένου ορού σε συνδυασμό με τη χρήση ενός διουρητικού επανέφεραν τα επίπεδα νατρίου του Gary στα φυσιολογικά και έτσι ήταν σε θέση να φύγει από το νοσοκομείο δύο μέρες αργότερα, έχοντας ξεπεράσει ένα σοβαρότατο επεισόδιο (κινδύνευσε η ζωή του) υπονατριαιμίας.
Αυτό το υποθετικό περιστατικό δεν διαφέρει πολύ από αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει σε αρκετούς κολεγιακούς ή επαγγελματίες αθλητές. Αν και υπονατριαιμία (που χαρακτηρίζεται από επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα Να) συμβαίνει σπάνια, έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις σε αθλητές τένις, τριαθλητές, μαραθωνοδρόμους, αθλητές υπεραντοχής, οδοιπόρους και στρατιώτες. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την υγεία των αθλητών, να γνωρίζουν αυτήν τη διαταραχή ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψουν την εμφάνισή της.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠOΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ;
Η υπονατριαιμία είναι μία διαταραχή των υγρών/ηλεκτρολυτών όταν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέσουν κάτω από τα φυσιολογικά όρια.
Τα φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα (πλάσμα) είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Το νάτριο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ισορροπία υγρών καθώς και στη μεταγωγή των ηλεκτρικών ώσεων κατά μήκος των νεύρων, του καρδιακού και του σκελετικού μυ.
Γι’ αυτούς τους λόγους το σώμα διαθέτει μηχανισμούς που να διατηρούν το νάτριο στο αίμα μεταξύ 136 και 142 mEq/L. Σε περίπτωση που αυτοί οι μηχανισμοί διαταραχθούν το νάτριο στο αίμα πέφτει. Αν το νάτριο στο αίμα πέσει κάτω από 136 mEq/L το άτομο θεωρείται πως πάσχει από υπονατριαιμία.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ;
Η υπονατριαιμία είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Ο κίνδυνος από την υπονατριαιμία προκαλείται από τη διαταραχή της ισορροπίας υγρών κατά μήκος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού με αποτέλεσμα την γρήγορη εισροή υγρών στον εγκέφαλο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και έναν καταρράκτη επακόλουθων σοβαρών νευρολογικών αποκρίσεων (πονοκέφαλο, καχεξία, καρδιακή προσβολή, κώμα) που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
Όσο πιο γρήγορα και χαμηλότερα πέσουν τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να προκληθεί θάνατος. Για παράδειγμα:

Ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος όταν το νάτριο πέσει γρήγορα σε τιμές κάτω από 120 mEq/L, αν και θανατηφόρα επεισόδια μπορούν να συμβούν ακόμα και σε επίπεδα νατρίου πλάσματος μεταξύ 120-125 mEq/L.

- Κάτω από 120 mEq/L αυξάνει η πιθανότητα να παρουσιαστεί καρδιακή προσβολή, μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, διακοπή της αναπνοής, κώμα και θάνατος. Ωστόσο, κάποιοι αθλητές επιβίωσαν υπονατριαιμίας < 115 mEq/L (2), ενώ άλλοι πέθαναν με επίπεδα νατρίου > 120 mEq/L (3).

- Κάτω από 125 mEq/L, περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως έντονος πονοκέφαλος, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, αφύσικη κούραση, σύγχυση και αποπροσανατολισμός (1).
Μία μείωση στο νάτριο αίματος μεταξύ 125-135 mEq/L είναι συχνά ήπια χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα ή σχετικά ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα ή ελαφρά ναυτία.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ;

Στους αθλητές, η υπονατριαιμία προκαλείται συνήθως από υπερβολική κατανάλωση υγρών, απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα και μειωμένη ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν νερό, καταστάσεις των οποίων ο συνδυασμός ελαττώνει τη συγκέντρωση του νατρίου στο εξωκυττάριο υγρό (ΕΥ). Το ΕΥ – που αποτελείται από αίμα και διάμεσο υγρό (το υγρό μέσα στο οποίο βρίσκονται τα κύτταρα) και αποτελεί περίπου το 20% του βάρους του σώματος – περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου στο ανθρώπινο σώμα.

Μεγάλες απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωση νατρίου στο ΕΥ. Ωστόσο, μεγαλύτερος κίνδυνος για υπονατριαιμία υφίσταται όταν υπάρχει συνδυασμός υπερβολικής κατανάλωσης υγρών και υπερβολικών απωλειών νατρίου μέσω του ιδρώτα.
Η υπερβολική κατανάλωση υγρών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας τόσο στους αθλητές όσο και στους μη αθλητές.

- Υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι αθλητές να καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες υγρών σε μία λανθασμένη προσπάθεια να παραμείνουν καλά ενυδατωμένοι. Για παράδειγμα, ο Eichner (6) αναφέρει μία γυναίκα που υπέστη υπονατριαιμία κατά τη διάρκεια μαραθωνίου διότι την προηγούμενη νύχτα είχε καταναλώσει 10 λίτρα υγρών.

- Υπονατριαιμία έχουν υποστεί άτομα που προσπάθησαν να αραιώσουν τη συγκέντρωση των ούρων τους(ώστε να αποφύγουν να βγουν θετικοί σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών) πίνοντας τεράστιες ποσότητες υγρών – για παράδειγμα, περισσότερα από τρία λίτρα νερό σε διάστημα ενός με δύο ωρών (4,5).
Η μειωμένη ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν νερό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας. Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να πιουν 2 περίπου λίτρα υγρών ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας ώρας, όμως η ποσότητα που μπορούν να χάσουν μέσω των ούρων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είναι λιγότερη από 1 λίτρο (7). Έρευνες (8,9) έχουν δείξει ότι τα επίπεδα νατρίου στο αίμα μπορούν να πέσουν γρήγορα στην περίπτωση που άτομα που αναπαύονται καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες υγρών. Κατά τη διάρκεια άσκησης είναι ακόμα ευκολότερο για κάποιον που καταναλώνει υγρά με υπερβάλλοντα ζήλο να υπερβεί την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν την περίσσεια νερού, διότι η παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της άσκησης μειώνεται κατά 20-60% από τις τιμές ηρεμίας εξαιτίας της μειωμένης ροής του αίματος στους νεφρούς (7). Μία τέτοια συμπεριφορά βοηθά μεν την αποφυγή αφυδάτωσης, ωστόσο η υπερβολή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑΣ
Προσοχή στον συνδυασμό κάποιων από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα αν κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει από μια τέτοια κατάσταση.

Απότομη αύξηση σωματικού βάρους
Φούσκωμα στο στομάχι
Πρησμένα χέρια και πόδια
Ναυτία και έμετοι
Έντονοι πονοκέφαλοι
Ζαλάδα
Έντονη κόπωση
Έλλειψη συντονισμού
Εκνευρισμός
Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Καρδιακή προσβολή


Αναζητήστε επείγουσα βοήθεια για άτομα που υπέστησαν υπονατριαιμία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία θα περιλαμβάνει τον συνδυασμό κάποιων από τους παρακάτω χειρισμούς:

Ενδοφλέβιο ορό υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
Χορήγηση διουρητικών για την επιτάχυνση της αποβολής νερού και
Χορήγηση σπασμολυτικών σε περίπτωση καρδιακής προσβολής

ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ;

Οι μεγαλόσωμοι αθλητές, όπως για παράδειγμα ένας αμυντικός στο ποδόσφαιρο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν υπονατριαιμία για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υγρών για να αραιώσουν σημαντικά το ΕΥ τους. Ωστόσο οι μεγαλόσωμοι αθλητές δεν παραμένουν άτρωτοι, διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μεγαλόσωμων αθλητών ποδοσφαίρου να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με υπονατριαιμία.

Οποιοσδήποτε αθλητής που είναι υπερευσθητοποιημένος για την συντήρηση καλών επιπέδων ενυδάτωσης, υπάρχει κίνδυνος να επιταχύνει την αραίωση του ΕΥ ιδιαίτερα εάν η κύρια πηγή αναπλήρωσης υγρών είναι το νερό.
Ανεξαρτήτως του μεγέθους του σώματος, αθλητές που είναι ήδη υπονατριαιμικοί εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης υγρών (λίγες μέρες ή ώρες πριν από την άσκηση) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων διότι χρειάζονται λιγότερα υγρά για να πέσει η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα τους σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ;
Από δημοσιευμένα περιστατικά υπονατριαιμίας φαίνεται πως οι γυναίκες είναι συχνότερα θύματα, μια παρατήρηση που μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε μία τέτοια κατάσταση (6). Ωστόσο, η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο φύλων, μπορεί να είναι περισσότερο συμπεριφοριστική παρά βιολογική.
Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι:

Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές υγρών (αποτέλεσμα της παρατήρησης ότι περισσότερες γυναίκες μεταφέρουν μαζί τους μπουκαλάκια με νερό κατά τη διάρκεια της μέρας).
Οι αθλήτριες είναι πιθανότερο να λάβουν υπόψη τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις με υπερβάλλοντα ζήλο, τις οδηγίες προπονητών και ειδικών.


Αυτές τις παρατηρήσεις υποστηρίζουν και μελέτες όπου φαίνεται πως οι γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας σε σχέση με τους άνδρες (10,11).

Παρόλα αυτά, η κλινική εικόνα των γυναικών με υπονατριαιμία είναι χειρότερη από αυτή των ανδρών. Σύμφωνα με τους Ayus, Wheeler, and Arieff (12), οι νεαρές γυναίκες διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να υποστούν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, ως αποτέλεσμα μετεγχειρητικού υπονατριαιμικού εγκεφαλικού οιδήματος σε σχέση με τους άνδρες ή με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η θεωρία είναι ότι τα οιστρογόνα (που είναι υψηλά στις γυναίκες και χαμηλά στους άνδρες και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) αναστέλλουν τη λειτουργία ενός ενζύμου που βοηθά τον εγκέφαλο να αποβάλλει το επιπλέον νερό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ;
Υπάρχει η περίπτωση ορισμένοι αθλητές να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας διότι είναι φορείς ενός υπολειπόμενου γονιδίου για Κυστική Ίνωση. Άτομα με Κυστική Ίνωση, μια γενετική ανωμαλία που εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης όπου σε ποσοστό περίπου 1 στους 20 είναι φορείς του συγκεκριμένου υπολειπόμενου γονιδίου, εκκρίνουν έναν ιδιαίτερα αλμυρό ιδρώτα. Μία τέτοια κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μυϊκής κράμπας καθώς και υπονατριαιμίας. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να καθοριστεί πόσο συχνό είναι το γονίδιο της Κυστικής Ίνωσης σε άτομα που έχουν εμφανίσει υπονατριαιμία.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑΣ;
Επιμόρφωση των αθλητών ώστε να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε υγρού καθώς και η εξασφάλιση επαρκούς προσλήψεως νατρίου μέσω της δίαιτας. Ο στόχος κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι:

Διατήρηση της απώλειας βάρους (εξαιτίας αφυδάτωσης) στο ελάχιστο . (Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια άσκησης καταδεικνύει ότι ο αθλούμενος δεν αντικαθιστά επαρκώς τις απώλειες υγρών και διατρέχει κίνδυνο αφυδάτωσης).
Προσοχή ώστε οι αθλητές να μην παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της άσκησης, που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι υπερβολικής κατανάλωσης υγρών. Ένας αθλητής που στο τέλος της άσκησης ζυγίζει περισσότερο από ότι όταν ξεκίνησε, έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα υγρών και συνεπώς πρέπει να προσέξει ώστε την επόμενη φορά να μειώσει την πρόσληψή του.
Προσοχή ώστε να προσλαμβάνεται αρκετό νάτριο που να αντικαθιστά τις υπάρχουσες απώλειες μέσω του ιδρώτα. Στους αθλητές πρέπει να χορηγούνται αλμυρά φαγητά και σνακ, τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι αθλητές πρέπει να προτιμούν την κατανάλωση αθλητικών ποτών που περιέχουν το λιγότερο 100mg νατρίου, ώστε να εξασφαλίσουν μία επιπρόσθετη πρόσληψη νατρίου που θα τους βοηθήσει να σταθεροποιήσουν την περιεκτικότητά του στο ΕΥ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καλά επίπεδα ενυδάτωσης προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, την απόδοση και την υγεία. Ωστόσο, είναι σχεδόν εξίσου βέβαιο ότι η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί δυνητικά να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Η σωστή εκπαίδευση των αθλητών, ώστε να γνωρίζουν πώς να επιτυγχάνουν καλά επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπονατριαιμίας. Είναι εξίσου σημαντικό, κατά τη διάρκεια της άσκησης οι αθλητές να καταναλώνουν ένα ποτό υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών που να περιέχει επαρκείς ποσότητες υγρών ώστε να αντικαθίστανται οι απώλειες που υπάρχουν μέσω του ιδρώτα. Το νάτριο βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων του νατρίου στο εξωκυττάριο υγρό, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης υπονατριαιμίας.


Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Adrogué, H.J., and N.E. Madias (2000). Hyponatremia. New Engl. J. Med. 342:1581-1589.
2. Backer, H.D., E. Shopes, and S.L. Collins (1993). Hyponatremia in recreational hikers in
Grand Canyon National Park J. Wilderness Med. 4:391-406.
3. Gardner, J.W. (2002). Death by water intoxication. Military Med. 5:432-434.
4. Zehlinger, J., C. Putterman, Y. Ilan, E.J. Dann, F. Zveibel, Y. Shvil, and E. Galun (1996). Case
series: hyponatremia associated with moderate exercise. Am. J. Med. Sci. 311:86-91.
5. Gardner, J.W. (2002). Fatal water intoxication of an Army trainee during urine drug testing.
Military Med 5:435-437.
6. Eichner, E.R. (2002). Exertional hyponatremia: why so many women? Sports Med. Digest
24:54-56.
7. Zambraski, E.J. (1990). Renal regulation of fluid homeostasis during exercise. In: C.V. Gisolfi
and D.R. Lamb (eds.) Perspectives in Exercise Science and Sports Medicine. Vol. 3, Fluid
Homeostasis During Exercise. Indianapolis: Benchmark Press, pp. 247-280.
8. Noakes, T.D., G. Wilson, D.A. Gray, M.I. Lambert, and S.C. Dennis (2001). Peak rates of
diuresis in healthy humans during oral fluid overload. S. African Med. J. 91:852-857.
9. Speedy, D.B., T.D. Noakes, T. Boswell, J.M.D. Thompson, N. Rehrer, and D.R. Boswell
(2001). Response to a fluid load in athletes with a history of exercise induced hyponatremia.
Med. Sci. Sports Exerc. 33:1434-1442.
10. Montain, S.J., M.N. Sawka, and C.B. Wenger (2001). Hyponatremia associated with
exercise: risk factors and pathogenesis. Exerc. Sports Sci. Rev. 3:113-117.
11. Hew, T.D., J.N. Chorley, J.C. Cianca, and J.G. Divine (2003). The incidence, risk factors,
and clinical manifestations of hyponatremia in marathon runners. Clin, J. Sports Med. 13:41-47.
12. Ayus, J.C., J.M. Wheeler, and A.I. Arieff (1992). Postoperative hyponatremic
encephalopathy in menstruant women. Ann. Intern. Med. 117:891-897.


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Ιουν 2012 
Χωρίς σύνδεση
Dirt-Bike.gr Racing Team Member
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 13 Νοέμ 2008
Δημοσιεύσεις: 4116
Moto: DL 650 V-strom
Τοποθεσία: ΣΥΡΟΣ
:clap: :clap: :clap:

_________________
Ο Παλούκι-Λουκ....


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Ιουν 2012 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 21 Ιουν 2011
Δημοσιεύσεις: 291
Moto: HSQVARNA TE 310
:clap: :clap: μπράβο αν υπάρχει μεσα στο φορουμ κάποιος γιατρος που οδηγάει και αξιοπρεπώς και κάποιο εντουρο θα ηταν πολυ χρήσιμο να μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε οργανωτικά όπως πχ στη Γαλια που υπάρχει ειδική ομάδα γιατρών που ακολουθούν τους αγώνες και προσφέρουν της υπηρεσίες τους εκεί μια ιδέα ρίχνω στο τραπέζι για να δούμε υπάρχουν εθελοντές


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2012 
Χωρίς σύνδεση
Moderator

Εγγραφή: 01 Νοέμ 2008
Δημοσιεύσεις: 2982
Moto: KTM EXC-F 250
Τοποθεσία: ColdWater
Εχωντας διαβασει αρκετα γι αυτο το θεμα ως παθων και επειδη ειναι καλοκαιρι ζυγιστητε πριν την προπο με τη στολη και οταν γυρισετε ξαναζυγιστητε εαν ειστε βαρυτεροι, χωρις να πατε στην ταβερνα για κοψιδια :mrgreen:: ,κατι κανετε λαθος.
Προσοχη εαν περνετε αντιφλεγμονοδη σταματηστε οποιοδηποτε ενεργειακο ποτο και συμβουλευτειτε το γιατρο σας. Εξαιτιας τους ειχα 4 απο τα συμπτωμ:ατα της υπονατρεμιας και δεν καταλαβαινα τι ειχα παθει + το βραδυ παρτυ κραμπας :obsce;ne-drinkingcheers:
Μεγα λαθος οτι δεν ενημερωσα τον γιατρο για τον αγωνα της Κυριακης (Αγ. Θεοδωροι)

_________________
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.....


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 09 Ιούλ 2012 
Χωρίς σύνδεση
Moderator
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 02 Ιουν 2009
Δημοσιεύσεις: 958
Moto: Απ'αυτές χωρίς φώτα..
Δεν νομίζω ότι το διάβασα κάπου αλλά υπάρχει μία πάρα πολύ απλή συμβουλή για το Νάτριο και λέγεται αλάτι :)
Εγώ σε μεγάλους αγώνες (πάνω από ώρα +), 2-3 μέρες πριν τρώω περισσότερο αλάτι.. Δλδ στη σαλάτα μου βάζω λίγο παραπάνω ή μπορεί να πιω λίγο αλατόνερο. Σε πολύ μεγαλύτερους αγώνες και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η εφίδρωση είναι περισσότερη, έχω κάψουλες αλατιού μαζί (home made) ή μπορεί κάποιος να αγοράσει αν θέλει.

Οπότε μην τρελαίνεστε, φυσικά είναι τα πράγματα και υπάρχουν οι αντίστοιχες φυσικές λύσεις ;-)

Επίσης καλό είναι τις τελευταίες μέρες ή και την ημέρα του αγώνα, να πίνουμε ηλεκτρολύτες.

_________________
«ΤΗΝ ΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΙΣΙΝ ΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗΝ ΔΕΔΑΗΚΕ ΘΝΗΤΟΣ ΑΝΗΡ»

[ img ]


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 09 Ιούλ 2012 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 26 Ιαν 2009
Δημοσιεύσεις: 3895
Moto: EXC 250
Τοποθεσία: Αγρινιο
οπως αναφερθηκε παραπανω για τη υπερβολικη ληψη νερου με αποτελεσμα την υπονατριαιμια ειναι γνωστη περισοτερο ως "δηλητηριαση απο νερο"
εχει παρατηρηθει και σε ζωα (μοσχαρια)

γενικα ομως οι ηλεκτρολυτικες διαταραχες οπως και η ελλειψη γλυκοζης (ζαχαριτσα) εχουν "καποια" κοινη συμπτωματολογια οποτε καλο ειναι οταν νιωσουμε ασχημα προς θεου να μην βγαζουμε συμπερασματα=διαγνωση

το καλοκαιρι ειδικα, λογω υδρωτα μπορει να χανουμε αλατι(Na) αλατι αλλα μην ξεχναμε οτι η εντονη προσπαθεια, σπρωξε, τραβα, βαρα μανιβελα 100φορες, ανεβαζουν τη θερμοκρασια, δεδομενου οτι εχουμε και ενα καρο εξοπλισμο που εκτος το βαρος του ,συνηθως 7-8κιλα, αποτελει μια θερμικη ασπιδα που δεν αφηνει να απελευθερωθει η θερμοκρασια.
Μαρτυρας μου γι αυτο ειναι το γεγονος οτι με τον ιδιο εξοπλισμο εισαι μια χαρα το χειμωνα ακομη και με θερμοκρασια 5-10 βαθμους
οποτε εχουμε να αντιμετωπισουμε δυο "εχθρους" την εφιδρωση λογω αυξησης της θερμοκρασιας και την μεγαλη αυξηση της θερμοκρασιας του σωματος που μεταφραζεται ως θερμοπληξια που ειναι εξ ισου επικινδυνη.

Οποτε;Το προηγουμενο βραδυ καλο θα ηταν να μην τα "πιουμε" με κατι φιλαρακια που ειχαμε χρονια να τα δουμε, το αλκοολ προκαλει μεγαλη απωλεια υγρων, με αποτελεσμα πολλες φορες να ξυπναμε στη νυχτα και να πινουμε νερο.
Οπως προαναφερθηκε πολυ σωστα το βραδυνο μας καλο θα ειναι να το αλατισουμε λιγο παραπανω που ουτως η αλλως καλο ειναι να το κανουμε το καλοκαιρι.
το πρωι τωρα καλο θα ηταν να παρουμε ενα καλο πρωινο με βουτηρακι (ειναι αλατησμενο) και μελακι και καμια μπανανα.
Παιρνουμε μαζι μας και ενα απ τα γνωστα ισοτονικα και ξεχωριστα νερο 1-2λιτρα
Καλες καλοκαιρινες βολτες :greetings-waveyellow:

_________________
Ρωτησανε εναν παλιο εντουρα για το τι ειναι εντουρο.
"Εντουρο ειναι να κρατας το στομα κλειστο και το γκαζι ανοιχτο..."


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 09 Ιούλ 2012 
Χωρίς σύνδεση
Moderator

Εγγραφή: 01 Νοέμ 2008
Δημοσιεύσεις: 2982
Moto: KTM EXC-F 250
Τοποθεσία: ColdWater
Απλα προσπαθω να προειδοποιησω συμφορουμιτες για να μην το παρακανουν..... :greetings-waveyellow:

_________________
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.....


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 09 Ιούλ 2012 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 26 Ιαν 2009
Δημοσιεύσεις: 3895
Moto: EXC 250
Τοποθεσία: Αγρινιο
Emil έγραψε:
Απλα προσπαθω να προειδοποιησω συμφορουμιτες για να μην το παρακανουν..... :greetings-waveyellow:
ειδικα το καλοκαιρι δεν ειναι να το παρακανεις

εκτος απο καποιες εξαιρεσεις ;) :greetings-waveyellow:

_________________
Ρωτησανε εναν παλιο εντουρα για το τι ειναι εντουρο.
"Εντουρο ειναι να κρατας το στομα κλειστο και το γκαζι ανοιχτο..."


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Ιούλ 2013 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 26 Ιαν 2009
Δημοσιεύσεις: 3895
Moto: EXC 250
Τοποθεσία: Αγρινιο
Επανερχομαι στο θεμα με νεα στοιχεια, τουλαχιστο για μενα και ελπιζω να σας φανουν κι εσας χρησιμα.
Το θεμα μας ειναι η υποΝατριαιμια και το εντουρο.
Αυτα ειναι καποια στοιχεια μετα απο μια ερευνα που εκανα τις τελευταιες ημερες καθως και εντουρο με νταλα ηλιο.
Οσο αφορα τωρα το τι θα αντιμετωπισουμε σε συνθηκες υπερβολικης ζεστης.
Αυτο που κυριως χανουμε ειναι νερο μιας και ο ιδρωτας μας ειναι υποτονικος, επισης χανουμε και αλατι αλλα σε γενικες γραμμες χανουμε πολυ περισοτερο νερο απ οτι αλατι ωστε να παθουμε υποΝατριαιμια.
Αφου λοιπον χανουμε νερο περισοτερο απ οτι αλατι τοτε εχουμε αυξηση του αλατιου και δημιουργια του αισθηματος της διψας.
Μα θα πει καποιος εγω βαζω αλατι και ετσι μου εχουν πει οτι γλυτονω απο την υποΝατριαιμια, λαθος, αυτο που καταφερνουμε βαζοντας περισοτερο αλατι στο φαγητο ειναι να δεσμευσουμε περισοτερο νερο μιας και ο οργανισμος με μηχανισμους ομοιοστασιας αποβαλει λιγοτερο νερο η κατακρατει περισοτερο.
Αν εφτασες μεχρι εδω και δε με βαρεθηκες εχω καλα νεα. Ο οργανισμος λοιπον αν βρεθει ξαφνικα σε πολυ μεγαλη ζεστη και με μεγαλη παραγωγη εργου μπορει να πεσει η ποσοτητα αλατιου στο αιμα υπαρχει ενα τετοιο ενδεχομενο ναι αλλα μπορει να προπονησεις τον οργανισμο σου σ αυτο. ;)
Ετσι λοιπον με μια διαδηκασια που κραταει σχεδον 2 εβδομαδες προπονεις τον οργανισμο σε συνθηκες με ζεστη και εφιδρωση πινοντας νερακι.
Μεσω μιας ορμονης που παραγεται λοιπον στα επινεφριδια οι υδρωτοποιοι αδενες δεσμευουν το μεγαλυτερο μερος του αλατιου κι ετσι σχεδον δεν χρειαζεται να ασχοληθει καποιος με την υποθεση αλατι ειδικα οταν εχει βαλει στοχο καποιον αγωνα κτλ.
Οι κραμπες που συνηθως προκαλουνται, εκτος απ την απροπονησια, οφειλονται καποιες φορες και στην ελειψη Καλιου που μια δυο μπανανες μπορει να σε καλυψουν.
Ενα τελευταιο που δοκιμασα ειναι το αραιωμενο μελι αντι το συνηθες ισοτονικο μουοσο αφορα την καταναλωση ενεργειας.
Μια κουταλια της σουπας γεματη σ ενα μπουκαλακι των 300ml και νερο στο φλασκι της πλατης.
Το διαλυμα ειναι ελαφρως υπερτονο και θελει να πιεις απο πανω και μια γουλια νερακι.
Απο γευση ηταν χαλια, ισως εφταιγε και το μελι αλλα μπορω να πω οτι με καλυψε μια χαρα και ειναι ασυγκριτα πιο φτηνο.

_________________
Ρωτησανε εναν παλιο εντουρα για το τι ειναι εντουρο.
"Εντουρο ειναι να κρατας το στομα κλειστο και το γκαζι ανοιχτο..."


Κορυφή
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Υπονατριαιμία και εντουρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Ιούλ 2013 
Χωρίς σύνδεση
Dirt-Bike.gr Racing Team Member
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 13 Νοέμ 2008
Δημοσιεύσεις: 9714
Moto: ΚΤΜ EXC250 SIX DAYS 17
Τοποθεσία: ΚΟΠΑΝΗ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
:handgestures-thumbup:

_________________
ΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΝΤΑΙ» [Ο Θεμιστοκλής, προς τους άτολμους και, λόγω της ατολμίας, πολλά προφασιζόμενους, νομιζόμενους, ηγέτες, πριν από τη νικηφόρα ναυμαχία της Σαλαμίνας] https://www.facebook.com/Jimaras-riding ... 417307099/" onclick="window.open(this.href);return false;


Κορυφή
Τελευταίες δημοσιεύσεις πριν από:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος  Απάντηση στο θέμα  [ 10 δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC+02:00


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε: 

Δημιουργήθηκε από phpBB® Forum Software © phpBB Limited

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com